Gilles Villeneuve Gilles i Joann Villeneuve Gilles i Jacques Villeneuve

"U svom prvom susretu sa bolidom Formule 1 Gilles se uspio kvalificirati na 9. mjesto..."

BIOGRAFIJA

 

Gilles Villeneuve nije rođen 18.01.1952. kao što mnogi dokumenti kažu nego točno dvije godine ranije, ali pravi datum rođenja je krio zbog straha da bi njegove prave godine mogle biti prepreka u karijeri. Zbog relativno kasnog početka bavljenja automobilizmom Gilles je trebao više vremena da postigne veliki uspjeh.

Još od djetinjstva bio je opsjednut automobilima i brzinom te je uspjevao uništiti svaki auto koji bi imao. Lokalni policajac još se sijeća: Mnogo puta bi ga zaustavio u prekoračenju brzine i za 60 km/h. Nikada se nije raspravljao sa mnom, odmah bi platio kaznu i rekao mi "Dobro, uhvatili ste me, ali ja ovo volim, to je jače od mene".

Počeo je sa utrkama snowmobila u kojima se pokazao superioran nad ostalim sudionicima, a baš tim utrkama pridaje veliko značenje u doprinosu vještini vožnje bolida formule 1 pogotovo u kišnim uvjetima. "Ovi bolidi su mnogo klizali što me naučilo mnogo o kontroli. Vidljivost je bila očajna, osim ako niste bili vodeći niste mogli vidjeti ništa osim snijega koji je prštao. Odlično za reakcije, a to me naučilo i da ne brinem o utrkama na kiši."

Sa ušteđevinom je financirao svoj ulazak u Formulu Ford i osvojio prvenstvo Quebeca te bio proglašen novajlijom godine 1973. Zatim je prešao u snažniju Formulu Atlantic i do 1976 je dominirao utrkama pobjedivši na 9 od 10 utrka.

Utrke snowmobila McLaren M23

Na utrci u Trois-Riviers te godine gostovala su neka od velikih imena iz svijeta Formule 1; Alan Jones, Patrick Depailler i James Hunt. Gilles ih je u utrci potukao, a Hunt, impresioniran vožnjom Kanađanina, obavijestio je čelnike svog tima McLarena da bi trebali što je prije moguće pozvati Gillesa. To se i dogodilo, pa je već 1977. godine Villeneuve dobio ponudu da vozi za McLaren u Silverstoenu. Dobio je bolid McLaren M23 sa brojem 40, stariji tip od Huntovog I Massovog M26.

U svom prvom susretu sa bolidom Formule 1 Gilles se uspio kvalificirati na 9. mjesto (od 26 bolida) mnogo ispred svog timskog kolege Jochena Massa. U utrci se probio na 7. mjesto ali zbog pregrijavanja motora morao je u box i tako je pao na 11. mjesto. Znajući da možda neće imati drugu šansu dao je sve od sebe i do kraja utrke postavio 5. najbrži krug i iako preteknut za krug nije dopuštao vodećima da se odlijepe. Baš to je ipresioniralo Enza Ferraria i nagnalo ga da ponudi Gillesu ugovor. U svom prvom nastupu za Ferrari, 1977. godine u Kanadi, Gilles je utrku završio na 12. mjestu.

 

impressum | sempregilles.com | komentiraj